dimecres, de maig 09, 2007

El Sistema Imperial Britànic sobre el Sistema Mètric Decimal

La Comissió autoritza als britànics a seguir pesant en lliures i unces i amidant en iardes

Els britànics, sempre desconfiats de tot el que arriba del continent, canten avui victòria per una decisió de Brussel·les que els permet seguir sent excepcionals, almenys en un aspecte. La Comissió Europea ha avalat les seues mesures, per la qual cosa els britànics podran continuar calculant el pes en lliures i unces i les distàncies per carretera en milles. Es tracta del sistema imperial britànic, que va ser exportat a les colònies, per això d'ell deriva l'actual model nord-americà. Tota la premsa britànica es fa eco avui de la notícia, que consideren un triomf nacional, ja que la UE sempre va apostar pel sistema mètric decimal.
La decisió, comunicada en carta per la Comissió, significa que els teixits, les fustes i altres materials de la construcció podran també seguir venent-se per iardes, peus o polzades per a desesperació dels europeus continentals, familiaritzats només amb el sistema mètric decimal (l'origen del qual es remunta a fa més de dos mil anys, quan els indis van introduir el zero).
L'anunci de Brussel·les, que ha cedit finalment en aqueix tema, obeeix a les pressions d'una organització batejada com els Màrtirs del Sistema Mètric, donada suport pel partit Conservador, i avui tota la premsa es fa eco del que consideren com un triomf nacional. El comissari europeu d'Indústria, Günther Verheugen, responsable del tema, va decidir fer marxa enrere i va acceptar que continue indefinidament en aquest país el doble marcatge de les mercaderies segons el sistema mètric i el de mesures imperials.
El protomàrtir del sistema mètric
Verheugen ja ha comunicat la seua decisió a l'eurodiputat conservador i portaveu per a temes d'indústria d'aqueix partit, Giles Chichester, segons informa avui la premsa britànica. Brussel·les havia insistit prèviament que el sistema tradicional britànic de peses i mesures havia de desaparèixer de les etiquetes i els taulells de les tendes per a l'any 2009. Un dels arguments esgrimits pels grups continentals de pressió a favor del sistema mètric era que el manteniment de les lires i les unces facilitaven a les empreses exportadores britàniques la tasca de vendre en Estats Units enfront dels seus rivals continentals.
La decisió de Brussel·les ha donat lloc, segons The Times, a diverses crides perquè es concedisca un perdó pòstum a qui els britànics consideren com el protomàrtir del sistema mètric decimal, un fruiter anomenat Steve Thoburn. Aquest home va ser processat per pesar els plàtans i altres fruites que venia en balances que no estaven adaptades al sistema mètric i va morir fa tres anys, amb només 39 anys, dies després de perdre el seu recurs davant el Tribunal Europeu de Drets Humans.
El director del grup de pressió Màrtirs del Sistema Mètric ha dedicat la quequalifica de "monumental victòria" al seu amic Thoburn. "Els buròcrates de Brussel·les van reconèixer que obligar als comerciants a utilitzar només grams i quilos no seria bo per als negocis", escriu el tabloide Daily Mail.