dilluns, de juny 11, 2007

Eixida al Barranc dels Horts i Benassal

Aquesta setmana passda (dia 5 de juny) hem visitat el “Barranc dels Horts” a la comarca de l’Alt Maestrat.

Després d’explicar-nos la tasca de repoblació que estan fent en la zona, amb carrasques, roures i aurons anàrem a veure la vegetació i la geomorfologia del Barranc.


Barranc dels horts

L’alumnat pogué diferenciar entre la carrasca de fulles endurides de color verd fosc per l’anvers i amb pilositat grisa pel revers, de forma arrodonida i un poc allargada, tenint el marge dentat i en aglà el fruit, del roure, de fulles semicaduques, poc endurides, sense pèls, de color verd clar per les dues cares i amb el marge dentat o lubulat i el fruit en aglà.

Així mateix es diferenciar la zona de margas, roques sedimentàries formades per pedres menudes i altres sediments.

Pel camí trobarem un dipòsit d’aigua, construït, expressament, per a combatre els incendis forestals i al seu costar una xicoteta repoblació d’aurons, roures i carrasques amb argelagues, espígol, romaní ...

Pel camí anàvem observant les moles de roques calcàries molt erosionades i el rocam dipositat a la part baixa.

Deixarem el camí i ens endinsarem pel barranc de roca calcària i molt esvarosa que produí alguna xicoteta caiguda sense massa importància.

A poc a poc ens introduirem al bosc amb una forta pendent fins arribar a la font on s’agraïa la frescor de l’aigua. D’ací anàrem al “Roure Gran”, un roure valencià de més de 500 anys i que té la base recoberta per a protegir les arrels.

Finalment retornarem al punt de partida, doncs havien de prosseguir amb la segona etapa: “La cova Remigia”


Benassal


Així doncs, ens dirigirem a la masia Montalbana, des d'on aniriem al Barranc de la Gasulla per visitar la cova Remígia. S’apropava una forta tempesta, per la qual cosa dinarem a la Masia, per veure com anava l’oratge, però els nostres pitjors pressentiments es complirem i començà a caure una forta pluja, amb la qual cosa haguérem de conformar-nos en veure alguna pintura en les postals i el museu del bar.

Suspesa la segona etapa mamprenguérem la tercera que era la visita a Benassal.

El mal temps no ens va deixar d’acompanyar i entre aigua i agua encara pujarem a la Font d’En Segures i el seu balneari, ara de reformes.

Després Visitarem la part històrica de Benassal. Andreu professor del centre i nascut allí ens va il·lustrar amb guiada històrica perfectament documentada.

Començarem per l'arc de la Mola, d’estil mudèjar i que forma part de l’antiga murà. La Mola, és un edifici del segle XIII i residència del primer poblador: Berenguer de Calatarrà, i que, actualment conserva el Museu Arqueològic de l'Alt Maestrat. Tot just la casa de l’Institut d’Estudis Catalans amb el llegat de Carles Salvador, la casa del qual també fou objecte de la visita.

Vérem la part barroca en la casa de Sànchez Cotanda.També visitarem una de les torres del Segle XV i poca cosa més poguérem fer a causa de la forta pluja.