dissabte, d’agost 25, 2007

Ja podem descarregar el Google Sky

Un element enriquidor per a poder estudiar l'univers a les nostres aules pot ser "Google Sky", un programa que acompanya al conegut Google Earth en la seua versió 4.2. i amb el qual, a banda de poder localitzar el nostre centre, com feiem fins ara podem observar les constel·lacions que s'observen en la localització del moment.
Només anant a "Eines" del panel central i piquem sobre "canviar a Cel" o "canviar a Terra", segons allò que volem fer.
També podem observar l'expositor del Hubber o el catàleg Messier. Realment les seues opcions són gairebé il·limitades.
Pel que fa al seu funcionament general és igual que el Google Earth.

dimecres, d’agost 22, 2007

Ciències

"Ciències" és una revista electrònica editada per CRECIN-UAB, el Centre de Recerca per a l’Educació Científica i Matemàtica de la Universitat Autònoma de Barcelona, en coordinació amb Science in school, on trobarem articles molt didàctics sobre el procés ensenyament-aprenentatge de les ciències.


Els articles són remesos per professionals de l'ensenyament. Així en el seu darrer número, per exemple, podem llegir articles com ara:
o uns altres com:
per destacar alguns.
També ens troben amb presentacions de Power Point no menys atractives com ara:

dilluns, d’agost 20, 2007

Viatge virtual al microcosmos

Su voleu realitzar un apassionant viatge virtual al microcosmos no teniu més que visitar "nanoreisen".
De gran utilitat per a les nostres aules podreu visitar des de l'interior del cos humà, al món dels bits o de l'energia, amb una sèrie de viatges.
Després de agafar la maleta es tria una ruta i podem anar amb un mosquit, o un ordinador ... des de la pell humana a l'interior de diminuts mons.

dijous, d’agost 16, 2007

Les WebQuest a l'aula

Les WebQuest com a activitat didàctica per a les nostres aules, està proliferant de manera considerable.

Definir-la és una tasca àrdua, tant és així que n’hi ha, actualment un foro obert per trobar una definició escaient per a la WIKIPEDIA . N’hi ha, però, articles que poden donar alguna llum al respecte.

En principi cal dir que es tracta d’una estratègia d'investigació, basada en pressupostos constructivistes d'ensenyament-aprenentatge i d’investigació, guiada amb recursos principalment d'Internet (o no), que utilitza el treball cooperatiu, la responsabilitat individual i l'autonomia discent.

L’alumnat es divideix en grups, a cadascun dels quals se li assigna un rol diferent amb una tasca determinada, prèviament planificada pel professoral, que culminarà en un producte amb característiques ben definides. D’aquesta manera la informació es transforma en coneixements, després de recopilada, elaborar hipòtesi, valorar i enjudiciar idees i conceptes, produir textos, dibuixos, presentacions multimèdia, objectes físics, manejar aparells diversos, entrevistar als seus veïns, etc. per a culminar l’acció amb una avaluació autèntica.

Una estructura bàsica de les WebQuest seria:

  • Índex o pàgina principal..
  • Introducció.
  • Tasca.
  • Procés, que inclou Recursos i Suports .
  • Avaluació.
  • Conclusions/Prolongació.
  • Crèdits i Referències.
  • Guia Didàctica.

Podeu trobar gran quantitat de WebQuest de molts temes diferents , fins i tot ajudes per a generar les plantilles , fins i tot us destacaria el bloc Carme Barba Corominas, una gran experta en el tema.

Finalment us remet a un en el qual vaig participar jo mateix; també trobareu interessants els d’Amnistia Internacional sobre drets humans o els del bloc d’Elisabet Higueras creats pel seu alumnat de l'assignatura Interculturalitat i Educació de l'ensenyament de psicopedagogia de la UOC

divendres, d’agost 10, 2007

Llàgrimes de Sant Llorenç per a la nit de diumenge

Aquest diumenge, dia 12 d’agost, entre les 9:00 h i les 10:00 h pm, podrem contemplar la pluja de meteors “Perseides”, també anomenada "Llàgrimes de sant Llorenç" per la proximitat de la festa del sant al màxim de la pluja.

La pluja està provocada per les restes (pols de l'estel i granets de sorra) que el cometa 109P/Swift-Tuttle deixa quan passa prop de l'òrbita de la Terra cada 112 anys. El seu radiant (punt d’origen aparent sobre la volta del cel) és a la constel·lació de Perseu, (d’ací el nom de Persiades) a tocar de la de Cassiopea i la seua cua intersecta l’òrbita terrestre, passant per ella cada més d’agost. Aquests restes xoquen contra l'atmosfera terrestre a 212.000 km/h que al desintegrar-se produeix una deixalla lluminosa

Al llarg de nit, Perseu va ascendint, incrementant-se la quantitat de meteors en gran mesura, de manera que a partir e les 2:00 am de la matinada, cada hora, dotzenes de Perseides poden aparèixer creuant el cel. Quant més lluny de les llums de la ciutat ens trobem més en veurem; encara així no serà aquest un dels millors anys per a l'observació, doncs els pics es donaran a plena llum del dia, encara que podrem gaudir, a més a més, de la visió de Mart, prop del qual passaran moltes de les persiades.

dijous, d’agost 09, 2007

La lluita per la supervivència

Un vídeo gravat al Parc Nacional de Kruger, a la sabana africana, aconsegueix vora 10 milions de visitants.
Es mostra la lluita per la supervivència, d'una manera crua, amb l'atac d'un grup de lleons, perfectament mimetitzats en l'ambient, a un ramat de búfals, apressant a una cria que lluita per salvar-se; per a augmentar la tragèdia de la cria, s'uneix al festí un cocodril, establint-se una batalla cruenta per aconseguir la pressa
.

Si en un principi la reacció instintiva del ramat ha estar la fugida, és meravellós observar com retornen, tots units, per a rescatar la cria; de manera tímida, en un principi, només un dels membres s'atrevirà a llançar-se contra un lleó; a poc a poc, la resta s'envalentona i fnalment logren allò menys esperat, la cria se salvarà.

divendres, d’agost 03, 2007

El National Geographic i Harry Potter


El National Geographic d'agost publica un interessant article per als seguidor (i per als que no ho són) i seguidores de Harry Potter.
A l'article: El jardí de Harry Potter, troben una selecció de les plantes que apareixen en els diferents llibres d'en Harry Potter.
Plantes reals com la vida mateixa, tot i fent una descripció, des del punt de vista medicinal (màgic) d'aquestes.
Us invitem a fer un passeig per aquesta selecció de plantes medicinals. És un bon recurs per a utilitzar-lo com l'aplicació de les plantes i el seu estudi a les nostres classes.
Bon estiu!